Systematické a ekologické studium netřesku Kindingerova (Sempervivum kindingeri Adamović) - Hornát, Milan (Jihočeská univerzita, 2014)
V rodu Sempervivum z čeledi Crassulaceae je mnoho nezodpovězených otázek. Jednou z nich je druh Sempervivum kindingeri z Makedonie, který se od dob jeho nálezu a popisu nedaří na typové lokalitě revidovat. V posledních letech byly publikovány nové floristické nálezy z území Makedonie a Srbska označované jako tento druh. V letech 2012 a 2013 byly některé z těchto lokalit úspěšně revidovány a byly na nich sbírány živé rostliny pro výzkum. Sebrané rostliny byly po kultivaci ve srovnávací kultuře podrobeny morfometrické a karyologické analýze. Bylo zjištěno, že nejdůležitějším znakem, podle něhož lze zjistit druhovou příslušnost je listové odění na svrchní straně listu. Na základě zjištěných dat jsou rostliny původem z vysokých hor Makedonie a Srbska pravděpodobně odlišným taxonem od rostlin S. kindingeri pěstovaných v kultuře.
Systematics and ecology of Kindingers houseleek (Sempervivum kindingeri Adamović)
Keywords: Sempervivum kindingeri; morfometriká měření; Makedonie; Srbsko; Sempervivum kindingeri; morphometric measurements; Macedonia; Serbia