Vliv vzoru na reakci ptačího predátora na chráněnou aposematickou kořist - Luhanová, Dana (Jihočeská univerzita, 2009)
V této studii testuji význam skvrn na polokrovkách ruměnice pospolné (Pyrrhocoris apterus) ve výstražné signalizaci. Ruměnice nesoucí papírové samolepící štítky s modifikovaným vzorem byly nabízeny sýkorám koňadrám (Parus major). Vzor byl modifikován tak, aby odhalil nezbytnost černých teček na polokrovkách ruměnice. Žádná z modifikovaných ruměnic nebyla sežrána a jen velmi vzácně byly napadány. Nicméně, byly prokázány jen minimální rozdíly mezi jednotlivými vzory.
The importance of pattern on the reaction of avian predator to protected aposematic prey