Variabilita molekulární diversity a proteinové struktury Toll-like receptorů v populacích galapážských drozdců - Miláček, Matěj (Jihočeská univerzita, 2019)
Fragmentace a zmenšování populací ztrátou habitatů je typickým znakem probíhajícího 6. masové vymírání druhů, z hlediska ochranářské genetiky je nutné porozumět změnám, které s sebou přináší. Pro budoucí rozhonutí v ochranářské genetice je podstatné porozumět vlivu velikosti populace na variabilitu imunitních genů. Abychom lépe porozuměli genetické variabilitě nestačí analyzovat pouze sekvence DNA, ale je potřeba zaměřit se na funkční proteinovou variabilitu. Tato práce zkoumá fyziochemické vlastnosti a struktury jednotlivých haplotypů Toll-like receptorů v alopatrických populacích galapážských drozdců (Mimus sp.). Toll-like receptory hrají klíčovou roli v imunitním systému, kde tvoří můstek mezi vrozenou a adaptivní imunitní odpovědí, detekcí patogenů. Data v této práci odhalují variabilitu jejich diversity napříč malými galapážskými populacemi a velkou kontinentální populací drozdce mnohohlasého (M. polyglottos). Porovnání heterozygotnosti populací přineslo zjištění, že míra zastoupení heterozygotů je menší v galapážských populacích než v kontinentální populaci. To naznačuje větší vliv diversifikující selekce v kontinentální populaci, nebo redukci genetické variability v galapážských populacích vlivem efektu zakladatele a menší populační velikosti. Kromě popisu genetické diversity byly popsány fyziochemické vlastnosti objevených haplotypů, vymodelovány a porovnány struktury všech haplotypů TLR1B, TLR4 a TLR15.
Variability of molecular diversity and protein structure of Toll-like receptors in Galápagos mockingbirds
Keywords: TLR; proteinová struktura; populační genetika; ochranářská genetika; imunitní geny; Galapágy; galapážští drozdci; TLR; protein structure; population genetics; conservation genetics; immune genes; Galápagos islands; galápagos mockingbirds