Rodičky a jejich zkušenosti se spinální analgezií - Vrhelová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Porodnická analgezie se v současné době stala moderním doplňkem při vedení fyziologických i rizikových porodů. Spinální analgezie tvoří s epidurální analgezií nezastupitelné techniky v porodnické analgezii a anestézii. Celkovým smyslem a jádrem bakalářské práce je zmapování zkušeností rodiček se spinální analgezií, která je méně užívanou metodou porodnické analgezie, nežli třeba metoda epidurální. Protože jde ale o zcela rovnocennou metodu metodě epidurální, je vhodné se seznámit i s jejími negativy a pozitivy a hlavně s ohlasem rodiček na tuto metodu. V práci byla použita kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření celkem se šesti cíly, šesti hypotézami a dvěma výzkumnými otázkami. Použitou metodikou se stal dotazník a rozhovor. Výzkumný soubor tvořily ženy po vaginálních i operačních porodech, které spinální analgezii nebo anestézii za porodu použily. Cíl1 zjistit všeobecnou informovanost žen o metodách porodnické analgezie byl splněn a hypotéza 1 ženy nejsou informovány o metodách porodnické analgezie, byla potvrzena. Cíl 2 zjistit, zda metoda spinální porodnické analgezie přináší rodičkám očekávaný komfort porodu bez bolesti, byl splněn, rovněž i hypotéza 2 metoda spinální analgezie přináší rodičkám očekávaný komfort porodu bez bolesti, byla naplněna. Cíl 3 zjistit, zda metoda spinální analgezie ovlivňuje pozitivně porodní děj, byl splněn. Hypotéza 3 zněla: metoda spinální analgezie ovlivňuje pozitivně porodní děj, byla také potvrzena. Cíl 4 zjistit, jak metoda spinální analgezie ovlivňuje stav plodu za porodu, byl splněn. Hypotéza 4 metoda spinální analgezie ovlivňuje pozitivně stav plodu za porodu byla potvrzena. Cíl 5 měl zjistit vedlejší účinky spinální analgezie za porodu i v období šestinedělí. Cíl byl splněn, stejně tak byla potvrzena i hypotéza. Cíl 6 porovnat pooperační průběh maminek po císařských řezech ve spinální anestézii a celkové anestézii byl splněn. Hypotéza stanovená k cíli 6 se také potvrdila. Z výsledků kvalitativního výzkumného šetření, které tvořily dvě výzkumné otázky, lze stanovit dvě hypotézy. První hypotéza zní: spinální analgezie pozitivně ovlivňuje fyzický stav rodiček za porodu. Druhá hypotéza zní: spinální analgezie pozitivně ovlivňuje psychický stav rodiček. Poznatky z oboru porodnické analgezie a výsledky práce by mohly být využité v ošetřovatelském procesu nejen na porodních sálech a porodnických odděleních, ale i v oblastech primární péče, kde dochází úplně k prvnímu kontaktu s těhotnou ženou.
Experience of expecting mothers with spinal analgesia
Keywords: Analgezie; Anestézie; Porod; Porodní bolest; Rodička; Spinální analgezie; Absence of pain; Anesthesia; Childbirth; Parturition; Para; Spinal analgesia