Připravenost škol z pohledu objektové bezpečnosti - Steinsová, Eva (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce, nazvaná Připravenost škol z pohledu objektové bezpečnosti, se zabývá současným přístupem k bezpečnosti a připraveností škol z pohledu objektové bezpečnosti, historickým kontextem této problematiky a zkušenostmi s útoky. Závěrem je v praxi diskutován současný stav bezpečnosti na základních a středních školách v České republice. Cílem této bakalářské práce je analýza a vlastní zhodnocení současného stavu zabezpečení ve školách s přihlédnutím k minulým, v práci popsaným, školním incidentům. Teoretická část obsahuje charakteristiku možností vhodného zabezpečení škol - možné způsoby zabezpečení škol, vymezení základních bezpečnostních pojmů, příklady hrozeb pro školy a jak těmto hrozbám čelit, dále analýzu historie a příklady útoků ozbrojeného útočníka ve školách. Praktická část se věnuje současné bezpečnostní připravenosti škol a jejich pedagogických i nepedagogických pracovníků ve smyslu ochrany žáků před případným nebezpečím zejména ve školním prostředí. Veškeré informace jsou čerpány přímo od pedagogických pracovníků prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů.
Preparedness of schools from the perspective of object security
Keywords: bezpečnost; ozbrojený útočník; škola; student; hrozba; útok; security; armed attacker; school; student; threat; attack