Problematika diagnostiky a léčby sideropenické anémie - Kalenská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Sideropenická anémie neboli anémie z nedostatku železa je historicky nejrozšířenějším typem anémie vůbec. Vyskytuje se ve všech zemích světa a je z velké části závislá na socio - ekonomické úrovni. Vyznačuje se deficitem železa, jehož následkem je snížená kvalita života dospělých osob, narušení růstu dětí a riziko potratů pro těhotné ženy. Sideropenickou anémii lze diagnostikovat pomocí hematologických a biochemických vyšetření krve. Sideropenie je většinou sekundární onemocnění a od toho se také odvíjí i léčba a její účinnost. Na téma metabolismu železa v lidském těle a problematiku diagnostiky a léčby sideropenické anémie byla zpracována odborná rešerše. V praktické části byl věnován důraz na vyšetření krevního obrazu a vyšetření hladiny feritinu pomocí automatických analyzátorů. Tyto parametry byly stanoveny u vzorků 15 pacientů trpících sideropenickou anémií na oddělení hematologie a transfuzní služby a na oddělení klinické biochemie v Nemocnici Jindřichův Hradec. Cílem bylo stanovit hodnoty krevního obrazu a feritinu pro daný soubor pacientů a dále zjistit souvislost daných hodnot s léčbou.
Issue of diagnosis and treatment of sideropenic anemia
Keywords: Sideropenická anémie; anémie; železo; krevní obraz; feritin; Iron deficiency anemia; anemia; iron; blood count; feritin