Senioři jako osoby ohrožené domácím násilím - Forejtníková, Marie (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zaměřuje na seniory jako osoby ohrožené domácím násilím. Práce teoreticky vymezuje domácí násilí, stáří a seniory, poté se zaměřuje na specifika domácího násilí páchaného na seniorech. Práce vymezuje rizikové faktory, které mohou domácímu násilí předcházet, zaměřuje se také na dopady domácího násilí na seniora. Práce se dále zabývá etickým hlediskem domácího násilí a poskytuje etické hodnocení násilného jednání. Důraz je kladen na možné formy řešení domácího násilí. Práce se zaměřuje na etiku v sociální práci, zabývá se etickým kodexem a hodnotami, které jsou při práci s ohroženými seniory stěžejní. Práce popisuje přístup sociální pracovníka k ohroženému seniorovi při řešení domácího násilí. Závěr práce popisuje kazuistiky ohrožených seniorek, které přenášejí teoretické poznatky do praxe sociální práce se seniory ohroženými domácím násilím.
Seniors as people at risk of domestic violence
Keywords: Domácí násilí; senior; domácí násilí na seniorech; násilí v rodině; oběť; násilí; Domestic violence; senior; domestic violence against seniors; violence in family; victim; violence