Historie židovské obce na Strakonicku - Zábranský, Václav (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce je zdokumentovat s pomocí dostupného materiálu podobu židovské komunity nejen ve Strakonicích, ale i v jejich okolí, včetně menších, či jen přechodně existujících obcí. V první části této práce se zabýváme charakteristikou historie židovského osídlení v českých zemích. Poté pokračujeme podle konvenčního dělení historických epoch. Zjištěné obecné charakteristiky a trendy pak aplikujeme na konkrétní lokality a konkrétní osudy. V další části se práce zabývá životem židovského etnika a zejména některými zcela specifickými prvky s přihlédnutím k situaci na Strakonicku. Náplní poslední části je popis jednotlivých lokalit a památek zde zachovalých.
Judish community in the Strakonice ragion
Keywords: Židé; familiantské zákony; židovské památky; Strakonice; židovské svátky; Volyně; Čkyně; Vodňany; židovské etnikum; Jews; familiants principles; Jewish relics; Strakonice; Jewish festivity; Volyně; Čkyně; Vodňany; Jewish etnic