Technické památky na Plzeňsku a jejich uplatnění na 1. stupni ZŠ - Schejbalová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2019)
Výběr technických památek je koncipován tak, aby byl vhodný k zařazení do výuky na prvním stupni základních škol. Teoretická část je zaměřena na pojem projekt a projektové vyučování. Popisuje realizaci projektu, jeho přednosti a úskalí. Velká pozornost je věnována vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět, technické výchově a technické gramotnosti žáků. V závěru teoretické části se diplomová práce zabývá termínem technická památka a následně charakteristikou šesti vybraných technických památek v Plzeňském kraji. Praktická část diplomové práce je zaměřena na terénní výzkum technických památek, naplánování exkurzí, možnost propojení exkurze s vybraným projektem pro žáky 1. stupně základních škol a vytvořením pracovních listů k exkurzi.
The Technical Monuments in Plzeň Region And How to Use Them in Primary School
Keywords: projektová výuka; projekt; technická výchova; technická gramotnost; technická památka; exkurze; project-based learning; project; technology education; technological literacy; technological sight; field trip