Vliv změn struktury sociálního pojištění na sociální příjmy obyvatel v ČR - Hanselová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem diplomové práce je zmapovat vývoj sociálního pojištění v České republice a dílčím cílem je zhodnotit vliv změn sociálního pojištění na socilní příjmy obyvatel České republiky. Praktická část práce je nejprve věnována vývoji a změnám v sociálním pojištění,v pojistném na sociální zabezpečení, v nemocenském pojištění a důchodovém pojištění od roku 2005 do současnosti. Poté je zmapován vývoj sociálních příjmů v České republice od roku 2005 do roku 2009 a je provedeno srovnání sociálních příjmů s celkovými peněžními příjmy obyvatel České republiky. Dále je provedeno porovnání sociálních dávek s disponibilním příjmem v České republice a Evropské unií. Na závěr je zhodnocena efektivnost změn v systému sociálního pojištění v návaznosti na sociální příjmy obyvatel v České republice.
The Influence of Changes in the Social Insurance Structure on Social Incomes of the Czech Inhabitants
Keywords: sociální pojištění; nemocenské pojištění; důchodové pojištění; sociální příjmy; sociální dávky; social insurance; sickness insurance; retirement insurance; social incomes; social benefits