PRŮMYSLOVÉ REGIONY V ČESKÉ REPUBLICE: GEOGRAFICKÁ ORGANIZACE A AKTUÁLNÍ TENDENCE - Marek, Filip (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou průmyslových regionů v České republice. Pozornost je věnována vymezení průmyslových regionů vybraných středisek za roky 1991 a 2001. Toho bylo dosaženo shromážděním relevantních dat ze Sčítání lidu, domů a bytů za roky 1991 a 2001. Sledována byla také regionální působnost těchto středisek z hlediska dojížďky za prací do průmyslových odvětví. Autor zhodnotil hlavní změny vybraných středisek a jejich průmyslového zázemí v transformačním období, nalezl příčiny vedoucí k těmto změnám a identifikoval klíčové faktory, které ovlivňují dojížďku do průmyslových odvětví v současné době.
Industrial regions in the Czech Republic: Geographical organisation and current trends
Keywords: Průmysl; průmyslové regiony; regionalizace; Česká republika; dojížďka za prací; dojížďkové zázemí; transformace průmyslu; Sčítání lidu; domů a bytů; Industry; industrial regions; regionalization; Czech Republic; Commuting; Transformation of industry; population and housing census