Zhodnocení úspěšnosti chovu zástupců čeledi krokodýlovití v evropských zoo - Kelíšková, Radka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tuto práci jsem zaměřila na zjištění druhové rozmanitosti, počtu chovaných druhů, poddruhů a počtu odchovů krokodýlovitých v evropských zoologických zahradách a zoologických zahradách České republiky. K této práci jsem využila přístupu do databáze zoologických zahrad ISIS a informací Ing. Miroslava Procházky z krokodýlí zoo Protivín. Z výsledků je patrné, jaké druhy se nejčastěji chovají a odchovávají a v kolika kusech jedinců. Výsledek ukázal, že počet chovaných druhů a poddruhů krokodýlovitých je v Evropě i u nás celkem velký. Ale počet zoologických zahrad, které se věnují rozmnožování krokodýlovitých je poměrně nízký. Počet odchovaných mláďat na počet chovaných párů je také značně malý. Mezi nejčastěji chované druhy v evropských zoo patří krokodýl nilský (Crocodylus niloticus), krokodýl čelnatý (Osteolaemus tetraspis) a kajman hladkočelý (Paleosuchus palpebrosus). Nejčastěji odchovávané druhy jsou Osteolaemus tetraspis, Paleosuchus palpebrosus a krokodýl kubánský (Crocodylus rhombifer). Naproti tomu Česká republika v rámci celé Evropy vykazuje dobré výsledky jak v počtu chovaných druhů, tak i v počtu úspěšných odchovů. Nejčastěji chovanými druhy v ČR jsou Osteolaemus tetraspis, Paleosuchus palpebrosus a Crocodylus rhombifer. Mezi nejčastěji odchovávané druhy patří Paleosuchus palpebrosus, Crocodylus rhombifer a Osteolaemus tetraspis.
Assessment of breeding success of crocodiles in European zoos
Keywords: Krokodýlovití; druh; poddruh; chov; odchov.; Crocodilians; species; subspecies; breeding.