Prevalence kouření u studentů ZSF JU. - Slavíčková, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Kouření se stává velkým problémem nejen v České republice, ale ve všech vyspělých zemích světa. Jedná se tedy o celosvětovou pandemii, proti které je třeba zavést účinná opatření. Přesto, že prevalence kouření klesá u mužů i žen středního věku, naopak narůstá u obou pohlaví v mladších věkových skupinách. Obzvláště velkým problémem je jak příležitostné tak pravidelné kuřáctví dětí již od desátého roku věku. Právě to zvyšuje význam prevence kouření. Velkou roli zde hraje výchova ke zdravému životnímu stylu, na které by se měla podílet jak rodina, tak školský vzdělávací systém. U kuřáků se zvyšuje riziko onemocnění dýchacího a kardiovaskulárního ustrojí a mají vyšší sklon ke vzniku nádorových onemocnění než nekuřáci. Tím nejzávažnějším je bronchogenní karcinom.Bakalářská práce byla zpracována kvantitativním způsobem za využití dotazníku. Výzkumný soubor byl tvořen studenty prezenčního studia ZSF JU. Hlavním cílem mé práce bylo zmapovat výskyt kouření u studentů ve vybraných oborech fakulty.Pro výzkum jsem stanovila tři hypotézy. Hypotéza č. 1, Studenti ZSF JU závislí na nikotinu jsou nespokojeni se svou závislostí, se potvrdila. Ve zkoumaném vzorku studentů převažují kuřáci nad nekuřáky, tato hypotéza se nepotvrdila. Hypotéza studenti nemají pocit nedostatku informací o škodlivosti kouření se potvrdila. Výzkumem jsem dále došla k závěru, že 41,1% žen a 40% mužů trpí stření závislostí na nikotinu. Tato bakalářská práce by měla sloužit jako informační zdroj pro studenty nebo profesory na ZSF JU a dále by mohla být motivem pro zřízení fakultní protikuřácké poradny.
Smoking prevalence in students of the Faculty of Health and Social Studies, the University of South Bohemia.
Keywords: kouření; nikotin; závislost; prevalence; prevence; léčba; smoking; nicotine; dependence; prevalence; prevention; therapy