NEUE ABITURPRÜFUNGEN IN DEN FREMDSPRACHEN - Pecháčková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá státní maturitou z německého jazyka se zaměřením na její vývoj. Daná problematika je nejprve zpracována v teoretické rovině, kde je popsána geneze státní maturity v České republice a její srovnání se státní maturitou v Německu, konkrétně v Sasku. Dále se v teoretické části objevuje problematika vzdělávání a přípravy pedagogů na nový maturitní model. V této části je rovněž popsán Evropský referenční rámec pro jazyky. Ve druhé, praktické části diplomové práce je zpracován dotazník jednak pro učitele německého jazyka na středních školách a jednak dotazník pro maturanty, kteří se rozhodli z německého jazyka maturovat. Oba dotazníky se týkají jejich názoru na nastávající státní maturitu.
New graduations from foreign languages
Keywords: Společný evropský referenční rámec pro jazyky; státní maturita; CISKOM; CERMAT.; European reference framework for languages; state graduation; CISKOM; CERMAT.