Posouzení zoocenóz zahradních koupacích jezírek z hlediska vybraných skupin vodního hmyzu (např. Coleoptera, Odonata) - Hetflajš, Patrik (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je posoudit zoocenózu zahradních koupacích jezírek. Výzkum probíhal na deseti předem vybraných jezírkách. Výzkum probíhal na základě odchytů, které se uskutečnily ve dvou termínech (jaro, podzim). K odchytu vodních bezobratlých byly použity světelné a síťové pasti. Pasti byly do jezírek vkládány vždy v podvečerních hodinách a vybírány následující den dopoledne. Nachytaní jedinci byli ráno dáni do předem připravených a označených vzorkovnic s ethanolem. Takto byly vzorky připraveny k následujícímu počítání a určování v laboratoři za pomoci laboratorní techniky. Poté byla jednotlivá jezírka srovnána mezi sebou a pro větší přehlednost byly výsledky uspořádány do tabulek. Výsledkem je, že počet druhů byl celkově velmi nízký a ve většině případů podobný v rámci všech jezírek. Obecně převládaly klešťanky (Hemiptera: Corixidae), koretry (Diptera: Chaoboridae) a pakomáři (Diptera: Chironomidae) Počet jedinců byl mimo dvou výjimek také podobný. Tyto výsledky mohou být zapříčiněny poměrně vysokou obsádkou ryb ve všech jezírkách. Přesto jde o cenné informace, protože se jedná o poznatky, které byly pořízeny na soukromých zahradách a není k nim tak snadný přístup.
An assessment of selected water insect assemblages (e.g. Coleoptera, Odonata) in garden pools
Keywords: zahradní koupací jezírko; vodní hmyz; odchyt světelnou pastí; garden swimming pond; water insects; light-trap capture