Správný poměr minerálních látek a vitamínů v krmné dávce při tréninkové zátěži parkurového koně - Mišková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2022)
Výživa sportovních koní je komplexní věda, která se díky vzrůstající oblibě k jezdeckému sportu, čím dál více vyvíjí a prozkoumává. Potřebné množství látek pro správnou funkci metabolismu zvířete obvykle obstará příjem sena a čerstvé trávy. Pokud máme s koněm v plánu sportovat, je důležité sestavit vhodnou krmnou dávku tak, aby nejen nechyběly potřebné živiny, ale také aby nepřebývaly. V tomto směru sledujeme právě především vitamíny a minerální látky. Roli na potřebu těchto látek hraje velké množství faktorů, mezi které řadíme věk, váhu zvířete, kondici, intenzitu zátěže a další. V první části práce je stručné seznámení s trávicím traktem koní a jejich specifickými vlastnostmi, jako je například šikmé vyústění jícnu do žaludku, které zabraňuje procesu zvracení. Druhá část je věnována minerálním látkám, jejich požadavkům na dospělého jedince a zdroje, kterými je můžeme do krmné dávky koní obstarat. Této problematice je také věnovaná část spojená s vitamíny. V závěrečné části je zpracováno krátké doporučení pro praxi s ukázkou denní krmné dávky pro parkurového koně v závodní sezoně.
A proper ratio of minerals and vitamins in feed ration of show jumping horses in training load
Keywords: sportovní koně; výživa; minerální látky; vitamíny; sport horses; nutrition; minerals; vitamins