Analýza ukazatelů užitkových a funkčních vlastností dojnic po přechodu na robotické dojení - Szmitek, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv změny technologie ustájení a dojení na užitkovost dojnic u skotu plemene České strakaté v ekologickém chovu Farmy Otročín v Karlovarském kraji. Sledování proběhlo v komerčním chovu dojnic, kde byly krávy převedeny z původních rekonstruovaných stájí s konvenční dojírnou do nové volné boxové stáje s dojícími roboty. K vyhodnocení byly využity záznamy o denní dojivosti, návštěvách dojících robotů pořizovanými dojícími roboty, záznamy doby žraní a přežvykování zjišťované pomocí transpondérů s identifikací na krčních obojcích, které jsou ukládané v příslušném SW. Údaje o reprodukci a léčení krav byly převzaty z používané zootechnické evidence. Veškeré údaje byly zaznamenány během období od 19.12.2023 do 12.3.2023 (12 týdnů), kdy byly dojnice postupně převáděny do nové stáje s dojícími roboty.
Analysis of indicators of useful and functional characteristics of dairy cows after the transition to robotic milking
Keywords: AMS; robotické dojení; Cow comfort; biomléko; AMS; robotic milking; Cow comfort; biomilk