Vliv systému "člověk - technika - prostředí" na bezpečnost silničního provozu. - Nunvář, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá problematikou dopravní nehodovosti a úrazů v České Republice a možnostmi jejich eliminace. Z analýzy příčin dopravních nehod vyplývá, že lidský činitel je nejrizikovějším faktorem v dopravním systému. Spolehlivost člověka závisí na zkušenostech řidiče, uvědomování si rizika, pozornosti zaměřené na řízení vozidla (na dopravní provoz) a na stresu v silniční dopravě. V závěru práce jsou uvedena možná preventivní opatření pro zvýšení bezpečnosti v silničním provozu.
The Influence of the System "Human - Vehicle - Environment" on the Road Safety
Keywords: Silniční doprava; dopravní nehody; příčiny nehod; systém "člověk-technika-prostředí"; eliminace úrazů; bezpečnost práce v dopravě; preventivní opatření.; Traffic; Road accidents; Causes of the Accidents; The System "Human-Vehicle-Environment"; Injury Elimination; Occupational Safety; Accident Prevention.