Potápěčská skupina Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje činnost, školení a výcvik - Machala, Pavel (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se věnuje potápěčské skupině Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Je zaměřena na její činnost, technické vybavení, personální obsazení, související právní předpisy a interní akty Hasičského záchranného sboru České Republiky, potažmo Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Jedním z hlavních právních předpisů, kterými jsou vymezeny úkoly Hasičského záchranného sboru České republiky je v současnosti zákon č. 320/2015 Sb. o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů. Pro naplnění některých jejich úkolů a povinností, je ale třeba velmi dobře vycvičených a specializovaných hasičských odborností, bez kterých by se výše zmíněné úkoly nedaly provést. Příkladem speciálních odborností jsou u Hasičského záchranného sboru České republiky potápěčské skupiny. Ty mají za úkol provádět především záchranné práce, které mají být rychlými a účinnými zásahy na ochranu lidského zdraví, života, majetku a životního prostředí, při kterých je potřeba vykonávat činnosti pod vodní hladinou. Členové skupiny potápěči se u zásahu potýkají s velkou řadou nepříznivých okolností a negativně působících vlivů. Ty jim nejen komplikují jejich činnost, ale velmi často je ohrožují na životě a zdraví. Z výše uvedených důvodů, musí být ve svém oboru opravdoví profesionálové, kteří mají nejlepší školení a výcvik, podpořený velmi kvalitním a odolným vybavením. Potápěči se po většinu svých zásahů pohybují v temném, chladném a na psychiku velmi náročném prostředí, v prostředí plném škodlivých chemických a biologických látek. Pracují v místech, ve kterých se potkávají s okolnostmi, které už i tak náročné negativní působení ještě násobí. Jsou díky prováděným činnostem pod vodní hladinou neustále vystaveni prostředí, které klade značné nároky na jejich fyzickou přizpůsobivost a ve kterém jsou odkázáni pouze na své vlastní schopnosti a spolehlivost svých kolegů. Při všech zmíněných skutečnostech musí ještě hasič potápěč odvádět svou práci a plnit zadané úkoly v místech zásahu, kde hrozí neustále změna podmínek a vznik následné rizikové situace. Vzhledem k výše zmíněným skutečnostem, je na potápěče kladeno mnoho vysokých požadavků stran psychické odolnosti, velmi dobré fyzické kondice, nadprůměrného zdravotního stavu, velmi vysoké technické zručnosti a efektivity myšlení. Proto musí být hasič potápěč opravdovým profesionálem ve svém oboru. Musí být dokonale vyškolen, komplexně vybaven a perfektně vycvičen tak, aby jakákoliv nenadálá situace, neměla fatální následky a při tom bylo zajištěno požadované zvládnutí činností v místě zásahu. Cílem diplomové práce je zhodnocení činnosti potápěčské skupiny Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, prověření dostatečnosti jejího vyškolení a praktického výcviku, a spolu s tím prověření její vybavenosti a možnosti nasazení k provádění zejména záchranných prací, a tento cíl byl naplněn. Zhodnocení činnosti potápěčské skupiny je v práci založeno na zpětném pohledu na provedené činností potápěčů u zásahu a jejich profesionálním pohledu na danou problematiku. Po vyhodnocení informací ze zpráv o zásazích potápěčské skupiny Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, za období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2015, byly v návaznosti na zjištěné skutečnosti provedeny strukturované rozhovory s členy potápěčské skupiny. Ty ve svém výsledku poskytly cenné informace pro možné návrhy a doporučení pro úpravu interních aktů Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a podaly návrh na úpravu vybavenosti skupiny. Práce poukázala na velmi nízký početní stav a nevyhovující strukturu potápěčské skupiny, která neodpovídá požadavkům interních aktů. Dále bylo mimo jiné navrženo doplnění plánu školení a výcviku o součinnostní cvičení se složkami IZS a celá řada návrhů na doplnění výstroje a výzbroje potápěčské skupiny (speciální vozidlo pro potápěče, atd.)
Diving Group of the Fire Rescue Brigade of the South Bohemian Region - activities, training and education
Keywords: potápěčská skupina; školení a výcvik; potápěčská výbava; Diving Team; theoretical and practical training; diving gear