Historie Gymnázia olympijských nadějí v Českých Budějovicích - Šebková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2015)
V bakalářské práci se autorka zabývá vznikem a historií Gymnázia olympijských nadějí v Českých Budějovicích. Ve výzkumné části autorka mapuje vývoj sportovního školství na území České republiky. Zabývá se sportovními třídami na základních a středních školách, vznikem sportovních škol a jejich následnou přeměnou na sportovní gymnasia. Detailně toto dokládá na příkladu Gymnázia olympijských nadějí v Českých Budějovicích. Autorka také popisuje aktuální stav na gymnáziích, na kterých probíhá sportovní výuka i v současnosti.
The History of the High School of Olympic hopes in the Ceske Budejovice
Keywords: Gymnázium olympijských nadějí; kmenové sporty; sportovní příprava; zaměření na tělesnou výchovu; High School of Olympic hopes; tribal sports; sports training; focus on physical education