Faktory ovlivňující kapitálové výdaje krajů - Zabloudilová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit kapitálové výdaje krajů z hlediska jejich výše, struktury a dynamiky. Na datech 13 krajů České republiky za období 2002 až 2016 byla provedena analýza s cílem určit determinanty výdajového chování vyšších územních samosprávných celků. Vysvětlovanou proměnnou byla výše kapitálových výdajů krajů na obyvatele. Prostřednictvím panelové regrese s fixními efekty se podařilo určit 5 významných faktorů, které ovlivňují kapitálové výdaje krajů. Jako významné se potvrdily kapitálové výdaje krajů v předchozím roce, výše daňových příjmů předcházejícího roku, nedaňové příjmy a přijaté transfery běžného roku, a v neposlední řadě míra zadluženosti kraje. Ostatní testované faktory se neprojevily jako statisticky významné.
Capital Expenditure of Regional Governments
Keywords: kraj; kapitálové výdaje; výdajové determinanty; region; capital expenditure; expenditure determinants