Vliv vybrané investice spolufinancované ze SF EU na rozvoj vybraného venkovského mikroregionu - Kotoun, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem diplomové práce je prokázání hypotézy, že projekt "Skiareál Lipno regionální zimní centrum" přinesl prokazatelné rozsáhlé dopady na socioekonomický rozvoj obce Lipno nad Vltavou, ale také celého mikroregionu Lipensko. V rámci posouzení socioekonomických nákladů a přínosů při využití metodik aplikovaných pro hodnocení projektů v rámci ROP NUTS II Jihozápad, který byl současně zdrojem spolufinancování projektu, projekt prokázal výrazné pozitivní dopady projektu na sociální a ekonomický rozvoj nejen obce Lipno nad Vltavou, ale i celého území Lipenska (nová pracovní místa, zvýšení tržeb dalších podnikatelů v cestovním ruchu apod.). Výsledný celkový socioekonomický efekt investice převedený na finanční vyjádření pak vykazuje kladné hodnoty. To bylo prokázáno v rámci provedené C&B analýzy. Současná hodnota (PV) dosahuje hodnoty 330 mil. Kč, čistá současná hodnota projektu (NPV) činí cca 133 mil. Kč. Ukazatel vnitřní ekonomické výnosové procento (ERR) dosáhl hodnoty 11,47 %, index rentability (NPV/I) hodnoty 0,67 Kč čistého diskontovaného přínosu projektu na 1 investovanou Kč a doba návratnosti 8 let. Hodnoty všech těchto ukazatelů jsou pozitivní a lze proto projektu přisuzovat vysokou přidanou hodnotu a celospolečenský přínos.
Impact of an investments co-financed from EU Structural Funds for the development of th rural microregion
Keywords: strukturální fondy; rozvoj cestovního ruchu; cost and benefit analýza; sociální a ekonomický rozvoj; region Lipenska; rozvoj Skiareálu Lipno; Regionální operační program; SWOT analýza; rozvoj infrastruktury cestovního ruchu.; structural funds; tourism development; cost- benefit analysis; social and economical development; destination of Lipensko; Ski resort Lipno development; Regional operational programme; SWOT analysis; development of tourism infrastructure.