Poruchy příjmu potravy u dětí jako sociální a společenské téma - Blahoutová, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá poruchami příjmu potravy u dětí v sociálním a společenském kontextu. Teoretická část je zaměřena na obecné vymezení poruch příjmu potravy, a jejich dopad na tělesnou a psychickou stránku jedince. Dále je zaměřena na příčiny, příznaky a možně léčebné postupy a metody. Teoretická část neopomene prevenci poruch příjmu potravy u dětí. Prvním cílem je zjistit míru sebehodnocení jedinců s poruchou příjmu potravy, kteří mají s nemocí zkušenosti ve věku 13-18 ti let. Druhým cílem je zmapování dopadu poruch příjmu potravy na osobní a společenský život jedinců. Praktická část je zpracovávána metodou kvalitativního výzkumu, součástí jsou výzkumné otázky, které směřují k cílům bakalářské práce. Sběr dat proběhl na základě rozhovorů s jednotlivci, pozorováním a pořizováním audiozáznamu.
Eating disorders of children as a social and societal matter
Keywords: Poruchy příjmu potravy; rodina; děti; prevence; léčba; společnost; Eating disorders; family; children; prevention; therapy; company