Romantické prvky v povídkách Karolíny Světlé - Mužíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce je zjistit, zda a v jaké míře se objevují romantické prvky v díle Karolíny Světlé, a to v pražské próze. Text je rozdělen do dvou částí. První z nich je zaměřena na definici romantismu a jeho utváření v Čechách. Dále jsou vymezeny hlavní romantické motivy. Druhá část je věnována rozboru jednotlivých děl Karolíny Světlé. Povídky a romány jsou řazeny chronologicky. Ve všech se zaměřuji na dané kategorie a v nich se vyskytující romantické prvky. Nejsou opomenuty ani motivy, které se objevují pouze v některých dílech. Na konci rozboru každého díla je uvedeno malé shrnutí. V závěru budou zhodnoceny nejčastěji užívané motivy pražských próz a míra ovlivnění tvorby Karolíny Světlé romantismem.
The romantic Elements in the Novels by Karolína Světlá
Keywords: romantické prvky; Karolína Světlá; pražská próza; romantic elements; Karolína Světlá; Prague proses