Fonetická transkripce ve výuce angličtiny na 2.stupni ZŠ - Illová, Milada (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá využitím fonetické transkripce ve výuce angličtiny na základní škole. Teoretická část pojednává o vztahu mezi výslovností a transkripcí. Dále přibližuje současný stav využití transkripce z pohledu učitele i žáka a zkoumá transkripční systémy v učebnicích pro 2. stupeň základních škol. Praktická část je zaměřena na analýzu dovedností žáků zaznamenávat známá a neznámá slova pomocí fonetické transkripce a následně je číst. Na základě zjištěných souvislostí je učitelům předloženo doporučení pro práci s transkripcí a metodická příručka s cvičeními, které by mohly vést ke zkvalitnění výslovnosti žáků při využití fonetické transkripce.
Phonetic transcription in lower-secondary school English classes
Keywords: fonetická transkripce; výslovnost; IPT přístup; phonetic transcription; pronunciation; IPT approach