Mísní akční skupiny v Jižních Čechách - jejich vliv na rozvoj regionu - Slípková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá tématem "Místní akční skupiny v Jižních Čechách a jejich vliv na rozvoj regionu". Hlavním cílem této práce je zhodnocení vlivu vybrané Místní akční skupiny na rozvoj daného regionu v Jižních Čechách a zjištění jejího přínosu z několika úhlů pohledů různých aktérů MAS. Teoretická část vysvětluje základní pojmy související se Společnou zemědělskou politikou, Programem obnovy venkova, metodou LEADER a detailně rozebírá fungování MAS. V první části praktické práce jsou představeny MAS v Jižních Čechách a jejich hodnocení, včetně finančního přispění do regionu. Dále byla podrobně charakterizována vybraná MAS Třeboňsko. Ve druhé části se hodnocení soustřeďuje na zjištění pohledu aktérů MAS Třeboňsko na její působení v regionu. To je realizováno pomocí strukturovaných rozhovorů s představiteli MAS, které zjišťují názory managementu MAS a jejích členů. Rozhovory se členy MAS jsou rozděleny na veřejný sektor v podobě představitelů jednotlivých mikroregionů a na soukromý sektor, který zastupují sdružení podnikatelé. Na základě zjištěných výsledků byl zhodnocen stav MAS a její fungování. Díky rozhovorům s různými aktéry MAS lze potvrdit, že MAS Třeboňsko funguje na dobré úrovni a že její členové vnímají její význam v regionu jako opodstatněný, včetně jejího pozitivního vlivu na rozvoj regionu.
Local Action Groups in southern Bohemia and their influence on the regional development
Keywords: Místní akční skupina; metoda LEADER; regionální rozvoj; venkovské oblasti; hodnocení činnosti; Local action group LAG; LEADER method; region development; activity evaluation; rural areas