Úloha a poslání vojenské sestry Armády České republiky na misi - Kirjejevová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2018)
Téma této bakalářské práce je "Úloha a poslání vojenské sestry Armády České republiky na misi". Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Teoretická část se zpočátku soustředí na historii válečného ošetřovatelství a na významné osobnosti. Dále přináší informace o samotné Armádě České republiky a přibližuje její zdravotnickou službu v polních podmínkách. V neposlední řadě se práce zaměřuje na na představení vojenské sestry, na aktuální mise, je zde zmínka o transkulturním ošetřovatelství a o vojenské psychologii. Výzkumná část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Cílem bylo zjistit úlohu a poslání vojenské sestry Armády České republiky na misi. Byly vytyčeny následující výzkumné otázky: 1. Jaká je úloha vojenské sestry Armády České republiky na misi? 2. Jaké je poslání vojenské sestry Armády České republiky na misi? 3. Jaká pozitiva má práce vojenské sestry Armády České republiky na misi? 4. Jaká negativa má práce vojenské sestry Armády České republiky na misi? Sběr dat probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů, které byly realizovány s vojenskými sestrami absolvující misi. Výzkumný soubor je tvořen devíti probandy, jejichž výběr byl záměrný a probíhal metodou sněhové koule. Výzkum byl realizován v měsících únoru a březnu 2018 a byl ukončen v době teoretického nasycení. Tématy rozhovorů byly: úloha vojenské sestry na misi, poslání vojenské sestry na misi, pozitiva práce na misi a negativa práce na misi. Celkem tak byly zpracovány čtyři hlavní kategorie, ze kterých dále vycházejí podkategorie a kódy. S ohledem na vojenské zdravotnictví, které je specifickou oblastí, je tato práce přínosná přiblížením problematiky tématu a svými výsledky přináší pohled na ošetřovatelství v polních podmínkách. Výstupem této práce je článek určen do Vojenských zdravotnických listů jak pro laickou, tak pro odbornou veřejnost.
The role and purpose of a Czech Army nurse during a military operation
Keywords: úloha; poslání; vojenská sestra; mise; Armáda České republiky; role; purpose; military nurse; mission; Army of The Czech Republic