Mravní zodpovědnost k předávání života - Matějek, Josef (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se věnuje mravní zodpovědnosti k předávání života pomocí reflexe pozic magisteria k otázce předávání života na pozadí české reality. Od roku 1989 dochází v České republice k zásadním změnám v chápání a prožívání manželství a rodiny. Ve společnosti se rozvolňují rodinná pouta a vazby. Z doložených dat lze vyčíst, že četné domácnosti se rozpadají, přibývá rozvodů a opakovaných manželství. Tyto zásadní změny mají výrazný vliv na rozvoj rodiny, resp. předávání života. Společnost, stát i církev musí vést dialog o tom, jak podpořit rodinu, aby mohla odpovědně plnit úkol, ke kterému je povolána. Práce poukazuje také na to, jak těmto změnám čelit jako jedinec, společenství, resp. stát a jak může k rozvoji rodiny napomoci církev.
Moral responsibility to impart life
Keywords: Rodina; manželství; odpovědné rodičovství; výchova; Family; marriage; responsible parenthood; upbringing