Změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích návyků u věkové kategorie mužů 50+ - Fáberová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce sleduje změny tělesné hmotnosti v průběhu roku v závislosti na úpravě stravovacích zvyklostí dospělé populace u mužů nad 50 let. Tato bakalářská práce se zabývá sledováním vývoje tělesné hmotnosti, procentního podílu tuku a hodnot BMI v průběhu jednoho kalendářního roku u skupiny mužů nad 50 let. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části se zabývám v prvních kapitolách celkovou kondicí člověka, obezitou a přístupem ke změně životního stylu. Další kapitoly tvoří strava a pitný režim, množství a rozložení jídla během dne a pohybová aktivita. V praktické části činilo výzkumný soubor sedm mužů nad padesát let. Pro zjištění tělesné hmotnosti a procenta tuků byla použita lékařská váha Omron. Získané hodnoty jsou zaznamenány v podobě tabulek a grafů. Z výsledků vyplývá, že tělesná hmotnost se během roku, kdy probíhal redukční program, snížila. Praktická část se zaměřuje na organizaci šetření, na použité metody měření zkoumaných jedinců- dospělých mužů ve věku 50+ a porovnává úbytek tělesné hmotnosti v závislosti na úpravě stravovacího režimu a zvýšení pohybové aktivity.
Changes of body weight in one year depending on change of habits in age category 50 +
Keywords: zdraví; obezita; životní styl; strava; pohybová aktivita; tělesná hmotnost; health; obesity; lifestyle; diet; physical activity; body weight