Problematika filosofických kontextů živé a neživé přírody na stránkách časopisu Vesmír (2000-2010) - Hudatzká, Kristina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je poskytnout přehled filosofických témat v přírodovědeckém časopise Vesmír v období 2000-2010, týkající se živé a neživé přírody. Motivací k výběru tohoto téma byla skutečnost, že mu v literatuře není věnována dostatečná pozornost. První část se věnuje přírodovědeckému časopisu Vesmír historii, významným osobnostem a charakteristice ve zmiňovaném, zkoumaném období. Další, hlavní část je zaměřena na rozbor zkoumaných článků včetně představení jejich autorů. Provedenou analýzou jsem dospěla k závěru, že větší pozornost je na stránkách přírodovědeckého časopisu věnována filosofickým aspektům živé přírody. Většina článků se zaměřuje na taková filosofická témata, která se věnují gnoseologickým otázkám. Dále, avšak v menší míře se články zabývají otázkami ontologickými, estetickými, axiologickými, etickými a kosmologickými. Osobní přínos této bakalářské práce shledávám v širším a hlubším způsobu nazírání na okolní svět a přiblížit se tak k pochopení jeho základních principů.
The issues of the philosophical contexts of an animate and inanimate nature in the periodical Vesmir (2000-2010)
Keywords: přírodovědecký časopis; Vesmír; filosofie přírody; živá příroda; neživá příroda; natural science periodical Vesmír; philosophy; animate nature; inanimate nature