Vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů ve vybraných podnicích - Kovářová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce s názvem Vzdělávání a rozvoj lidských zdrojů ve vybraných podnicích je charakterizovat rozhodující formy vzdělávání ve vybraných podnicích, analyzovat je ve vztahu k rozvoji lidských zdrojů a navrhnout změny vedoucí k žádoucímu stavu budoucí znalostní ekonomiky. Pro výzkum byly vybrány dva podniky. Prvním z nich je Schwan Cosmetics CR, s.r.o. se sídlem v Českém Krumlově, zabývající se výrobou dřevěných kosmetických tužek a druhým je Leifheit, s.r.o. se sídlem v Blatné, který se zabývá výrobou předmětů pro domácnost a bytových textilií. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Pro teoretickou část bylo zapotřebí nejdříve prostudovat odborné literární prameny vztahující se k dané problematice. V této části byla vysvětlena základní terminologie týkající se řízení lidských zdrojů, vzdělávání a rozvoje zaměstnanců a znalostní ekonomiky. V navazující praktické části byly nejprve popsány zkoumané podniky a dále byla zaměřena především na samotný výzkum a analýzu stavu vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve vybraných podnicích za pomoci dotazníkového šetření a neřízených rozhovorů s vedoucími pracovníky personálního oddělení. V závěru nechybí vyhodnocení získaných dat a zpracování jednotlivých návrhů a doporučení pro možná zlepšení.
Education and human resources development in selected companies
Keywords: vzdělávání; rozvoj lidských zdrojů; znalostní ekonomika; zaměstnanci; řízení lidských zdrojů; education; human resources development; knowledge economy; employees; human resources management