Mapování historických objektů malých pivovarů v příhraničním regionu - Urban, Josef (Jihočeská univerzita, 2019)
Historické pivovary byly nedílnou součástí majetku významných rodů a sloužily jako jeden z důležitých finančních zdrojů. Tato práce zpracovává historická fakta od středověku až po současnost týkající se jednotlivých pivovarů v obcích a městech na Českokrumlovsku. Zabývá se základními i obecnými informacemi týkajících se roku založení, základní historickou charakteristikou, roční výstavou a rokem, kdy byl provoz pivovaru ukončen. Zpracována je také bodová mapa jednotlivých pivovarů dle majitele a přehledná tabulka s nejdůležitějšími údaji.
Mapping of historical objects of small breweries in the border region
Keywords: Dějiny pivovarnictví; pivo; historický pivovar; roční výstava; Českokrumlovsko; Rožmberkové; Jakub Krčín z Jelčan; sládci; History of brewing; beer; historical brewery; year production; Českokrumlovsko; the Rosenberg family; Jakub Krčín z Jelčan; brewers