Reintegrace bývalých uživatelů návykových látek do společnosti - Zemanová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zaobírá zkušenostmi bývalých uživatelů návykových látek s reintegrací do společnosti po jejich odchodu z terapeutické komunity či psychiatrické nemocnice. Cílem práce bylo zjistit uplatnění bývalých uživatelů návykových látek po odchodu z léčebny v osobním životě. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá vytyčováním nejdůležitějších pojmů, které mají bakalářské práce. Zpočátku jsou popsány jednotlivé návykové látky, závislé na nich a možnosti léčby závislosti na návykových látkách. Další část je věnována reintegraci a jejím základním pojmům. Poslední část teoretické části se musí řídit následnou péčí. Praktická část se věnuje vlastnímu výzkumu, který byl zvolen dvěma výzkumnými otázkami týkajícími se způsobu začlenění bývalých uživatelů návykových látek do společnosti a největších překážek se, kterými se během reintegrace setkávají. Pro získání výsledků bylo zvoleno kvalitativní šetření a metoda dotazování, konktrétně polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo jedenáct informátorů, kteří byli vybráni na základě samého shromažďování a metod sněhové koule. Získaná data byla následně zanalyzována pomocí metod zakotvené teorie. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že nejlepším prostředkem pro úspěšnou reintegraci je zaměření se na následnou péči a ideálně pobyt v doléčovacím centru. Mít zajištěné zaměstnání, kvalitní rodinné zázemí a finanční zabezpečení je nutné nejen pro snazší udržení abstinence. Práce může být využita jako příručka pro různá zařízení pracující s osobami s návykovými látkami jako mohou být terapeutické komunity, psychiatrické nemocnice a doléčovací centra.
Reintegration of Former Drug Abusers in Society
Keywords: Reintegrace; návykové látky; následná péče; závislost; bývalí uživatelé návykových látek; Reintegration; Addictive Substances; Aftercare; Addiction; Former Substance Users