Modernizace společnosti a její projevy na regionální úrovni - Aujezdecký, Kevin (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je nalézt v regionu ekonomicko-sociální znaky modernizace v komunistické éře i po jejím konci a v novodobých dějinách. Sestavení a následná komparace mapy volebních preferencí s názory starostů na sociální a ekonomické poměry na Soběslavsku. Druhotným cílem je pak zhodnocení přínosu technologického pokroku na rurální oblasti. Kompletně zanalyzovat situaci udržitelného rozvoje v regionu. Práce je rozložena do dvou rovin, z nichž první teoretická, popisuje základní použité pojmy modernizace, venkov, venkovská komunita, krajina. Definuje region z demografického a geografického hlediska. Druhá, analytická část, vymezuje sledované ukazatele a snaží se nalézt ekonomicko-sociální znaky modernizace na Soběslavsku. Její součástí je též vyhodnocení polootevřeného dotazníku pokládaného starostům obcí k otázce modernizace a jejího přínosu. Poslední částí práce je analýza silných a slabých stránek modernizace pro region.
Process of Modernization of Society and its Consequences at the Regional Level
Keywords: modernizace; venkov; lokální komunita; udržitelnost zemědělství; modernization; rural; local community; sustainability of agriculture