Návrh systému přírodě blízkých protierozních a protipovodňových opatření v konkrétní pozemkové úpravě - Princová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je navrhnout protierozní a protipovodňová opatření v konkrétní pozemkové úpravě. Pro této účel bylo vybráno katastrální území Dlouhá Stropnice, které je svým členitým reliéfem a říční sítí zajímavé z pohledu eroze i povodní. Popis území je zaměřen zejména na polohu daného území, jeho hydrologické, geologické, klimatické a pedologické podmínky. Na začátku bylo důležité zhodnotit současný stav erozního a povodňového ohrožení v katastrálním území Dlouhá Stropnice. Pro vytvoření přehledu možných úskalí této oblasti byla využita univerzální rovnice ztráty půdy vodní erozí podle Wischmeiera a Smithe pro každý pozemek v obvodu pozemkové úpravy. Na základě výsledků byly stanoveny problematické oblasti. Výsledkem diplomové práce je navržení přírodě blízkých protierozních a protipovodňových opatření a vyhodnocení jejich vlivu na erozi a odtokové poměry v daném území.
The suggestion of the nature close system of erosion and flood protection in particular land consolidation
Keywords: eroze; pozemkové úpravy; povodně; univerzální rovnice; ztráta půdy; erosion; land consolidation; flood; universal equation; soil loss