Motiv vztahu jako způsob nazírání světa a lidské existence v něm v Kunderových Směšných láskách, Žertu a Nesnesitelné lehkosti bytí - Zajícová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se bude zabývat motivem vztahu v Kunderových povídkách Směšné lásky a dvou románech Žertu a Nesnesitelné lehkosti bytí. Vybrala jsem tato konkrétní díla, abych se pokusila zachytit motiv vztahu ve více podobách od počátku Kunderovy prozaické tvorby, kde je možno hledat zárodky jeho velkých románů právě skrze motiv vztahu dvou lidí, který přeroste v antropologické až existenciální problémy lidí, v rozpor člověka s historií. Pozornost bude zaměřena na interpretaci vztahu jako motivu a jeho celkový myšlenkový a významový rozsah a důležitost pro tvorbu příběhu. Z metodologického hlediska se práce přiklání k hermeneutickému pojetí, kde na základě analýzy jednoho motivu dospěje k hlubšímu porozumění různých aspektů a interpretací vztahu.
The motif of a relationship as the way of looking at the world and the human existence in it. Kundera´s The Laughable Loves, The Joke and The Unbearable Lightness of Being.
Keywords: motiv vztahu; Milan Kundera; Směšné lásky; Žert; Nesnesitelná lehkost bytí; motif of a relationship; Milan Kundera; The Laughable Loves; The Joke; The Unbearable Lightness of Being