Vliv reklamy na žáky 2. stupně základní školy - Vlášková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné společnosti do sociální reality žáka základní školy intenzivně vstupuje virtuální realita, svět televize, reklamy a internetu. Jaký je ale reálný vliv médií na děti, není stále pedagogické veřejnosti dostatečně zřejmé. Uvedená diplomová práce by měla tudíž přispět k porozumění toho, jak jsou děti zasaženy vlivem komercializace a jak je ovlivňují reklamní a marketingové tlaky, které se na ně zaměřují. Diplomová práce bude proto zpracována ze dvou úhlů. Tím první bude teoretická část, ve které se zaměříme na to, jak je popsán vliv reklamy na žáky na 2. stupni ZŠ z pohledu marketingu, psychologie prodeje a podobných disciplín, které se věnují profesionálně tomuto fenoménu. Sledován bude také etický rozměr vlivu reklamy na děti, respektive žáky základních škol v rozmezí 11 až 15 let. Působení reklamy budeme sledovat jak v podobě reklamy televizní, rozhlasové, novinové a letákové, tak i v dnešní době moderní internetové reklamy. Druhou praktickou část spojíme s výzkumem na základní škole. Pokusíme se vhodnými metodami zjistit, jaké mají žáci o reklamě povědomí. Budeme sledovat jaká je povaha reklamy, které se dětem líbí a proč tomu tak je. Pokusíme se také zjistit, do jaké míry se reklama stává součástí reality dětí tím, že o ní hovoří se svými kamarády a používají reklamní slogany v konverzaci s nimi. Do jaké míry ovlivňuje reklama konkrétní spotřební chování dětí je již obtížněji prokazatelné, přesto v rámci výzkumu pokusíme zjistit to, zda si už v tomto věku podle reklamy kupují zboží, nebo jej vyžadují od rodičů.
Influence of advertising of students 2nd grade school