Základní zásady činnosti orgánů veřejné správy v teorii a praxi - Schwarzová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce představuje soubor základních zásad činnosti orgánů veřejné správy a jejich uplatnění v praxi. Teoretická část je zaměřena na obecné informace o veřejné správě a jejích činnostech, dále na popis jednotlivých základních zásad činnosti správních orgánů a také na správní soudnictví. Uvedené informace byly čerpány z odborné literatury, článků či soudní judikatury a sloužily jako podklad k samotnému výzkumu. V praktické části je popsáno uplatňování zásady legislativního očekávání správními orgány v praxi a nastíněno na vybraném rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Dále je vyhodnoceno dotazníkové šetření týkající se uplatňování základních zásad činnosti pěti vybraných regionálních úřadů (úřad práce, okresní správa sociálního zabezpečení, stavební úřad, katastrální úřad a úřad finanční) z pohledu klientů i úředních osob. Následně je na základě výzkumu zhodnocena kvalita výkonu veřejné správy v souvislosti se základními zásadami činnosti správních orgánů.
Basic principles of public administration activities in theory and practice
Keywords: veřejná správa; základní zásady činnosti správních orgánů; správní řád; Public administration; basic principles of activities of administrative authorities; rules of administrative procedure