Z dějin židovské komunity v severozápadních Čechách - Nebeský, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá židovským osídlením severozápadních Čech. Nejprve je představena stručná historie Židů v Čechách a na Moravě. Větší prostor než ostatním tématům je tu věnován tématu antisemitismu. Poté se podává výklad o dvou významných židovských centrech: Teplice, jakožto místo, kde byla činnost židovské náboženské obce obnovena i po druhé světové válce, resp. komunistické diktatuře a Cheb, kde již činnost obce obnovena nebyla. Zároveň jsou představeny některé obce, kde Židé tvořili důležitou část obyvatelstva. Poslední část se pak věnuje historii židovské komunity v Kadani.
From the History of Jewish Community in the North-west Bohemia
Keywords: Židé; severozápadní Čechy; židovská komunita; náboženský spolek; židovská náboženská obec; antisemitismus; Jewry; north-west Bohemia; Jewish community; Jewish society; Jewish congregation; anti-semitism