Patogenní mikroorganismy v mléce a mléčných produktech - Baldíková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Mléko je díky své nutriční hodnotě a pH výborným živným médiem pro růst patogenních mikroorganismů. Stává se tak nebezpečným zdrojem alimentárních onemocnění, zvláště v kombinaci s nedodržováním hygieny výrobního procesu a 10 zlatých pravidel vydaných světovou zdravotnickou organizací WHO. Práce se zabývá popisem jednotlivých druhů patogenních mikroorganismů vyskytujících se v mléce a mléčných produktech, faktory, jež ovlivňují jejich růst a množení, a v neposlední řadě zdravotními riziky spojenými s konzumací.
Food-borne pathogens in milk and milk products
Keywords: patogenní mikroorganismy; alimentární onemocnění; faktory růstu; prevence; food-borne pathogens; food-borne illness; growth factors; prevention