Odsun německého obyvatelstva ze Znojemska - Kuřáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje vztahům mezi Čechy a Němci od roku 1918 až do konce druhé světové války. Je hrubým nástinem politického vývoje na českém území, který tyto vztahy ovlivňoval. Práce je zaměřená jak na průběh česko-německých vztahů v celorepublikovém rámci, tak následně přechází k dění na území Znojemska. Do své práce jsem zařadila vzpomínky Čechů, kteří byli po roce 1938 vyhnaní z pohraničí. Jako obratem jsem přiblížila dva osudy dvou pánů německé národnosti žijících do konce druhé světové války na Znojemsku. Vedle tohoto uvádím působení pracovních táborů ve Znojmě a posléze transport německých občanů.
Expulsion of German population from the Znojmo region
Odsun německého obyvatelstva ze Znojemska
Keywords: Znojemsko; odsun; vyhnání; česko-německé vztahy; Znojemsko; displacement; expulsion; Czech-German relationship