Vyhodnocení požární bezpečnosti staveb vybraných subjektů v Jihočeském kraji při zahájení a v průběhu jejich užívání - Havlová Tymichová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma bakalářské práce "Vyhodnocení požární bezpečnosti staveb vybraných subjektů v Jihočeském kraji při zahájení a v průběhu jejich užívání" jsem zvolila z důvodu, aby bylo poukázáno na problematiku, která je důležitá, a které by měla být věnována pozornost. Bakalářská práce řeší výzkumnou otázku, zda je úroveň požární bezpečnosti staveb vybraných subjektů shodná při zahájení a v průběhu užívání. Cílem práce je zhodnocení současného stavu zabezpečení požární bezpečnosti u vybraných subjektů a toho, zda odpovídá požadovanému stavu, který byl ustanoven při uvádění stavby do užívání. Ze statistik vyplývá, že i přes nejlepší snahu orgánů zabývajících se požární prevencí dochází k požárům objektů, které způsobují značné, nejen materiální škody. Tyto požáry vznikají ve velkém množství z důvodu technických závad či nedbalosti, což svědčí o nedodržování stanovených podmínek požární bezpečnosti. Stále více se lze setkávat s lhostejností právních subjektů k zabezpečení požární ochrany činností jimi provozovaných a jejich neochotou do tohoto zabezpečení investovat. Touto problematikou se zabývají orgány státního požárního dozoru, které dohlíží na to, aby stav zabezpečení požární ochrany, který byl při uvádění stavby do provozu, byl minimálně shodný se stavem v průběhu jejího užívání. Touto oblastí se zabývá i předkládaná bakalářská práce. V první kapitole je shrnuta historie požární ochrany, kde je nastíněno, z jakých důvodů se lidstvo začalo požární ochranou zabývat. Je zde popsán historický vývoj v této oblasti na našem území. V další části kapitoly je proveden rozbor současných právních předpisů z oblasti požární bezpečnosti staveb včetně předpisů z oboru stavitelství a technických norem, které budovy musí splňovat pro svůj provoz. V poslední části kapitoly je představen výkon státního požárního dozoru, a to prováděním kontrolní činnosti a působením na úseku stavební prevence. Ve třetí kapitole jsou popsány výsledky kvalitativního výzkumu. Bylo provedeno pozorování celkového stavu zabezpečení požární ochrany v jednotlivých provozech a řízené rozhovory se zástupci vybraných subjektů. Výsledkem bylo zhodnocení silných a slabých stránek zkoumaných provozů z hlediska zabezpečení požární ochrany. Pro vyhodnocení byl také proveden rozhovor s expertem v oblasti požární bezpečnosti a vyhodnocování rizik požární ochrany. Bylo zjištěno, že stav zabezpečení požární ochrany ve vybraných provozech neodpovídá stavu, v kterém byly objekty uvedeny do trvalého užívání. Předpokladem je, že v době zahájení svého užívání stavby splňovaly podmínky předpisů platných v té době. U každého z vybraných subjektů byly shledány nedostatky, neboť žádný z pozorovaných provozů neodpovídal v plném rozsahu stanoveným požadavkům. Z provedených rozhovorů vyplývá, že důvodem je nedostatek informací, času a financí na straně subjektů, které objekty a činnosti provozují. Výzkum také poukázal na provádění kontrol státním požárním dozorem. Ty se dle výsledků řízených rozhovorů provádí především u subjektů provozujících činnosti se zvýšeným a s vysokým požárním nebezpečím v provozech větších rozměrů. Návrh řešení problému spočívá v intenzivnějším zapojení sborů dobrovolných hasičů do problematiky požární prevence staveb, což by mohl být způsob její propagace mezi veřejností a provozovateli činností, jejichž provozy nejsou pravidelně kontrolovány orgány státního požárního dozoru. Výsledky práce budou nabídnuty jako informační materiál pro HZS Jihočeského kraje, nebo MV GŘ HZS ČR pro zkvalitnění metodiky kontrol prováděných orgány státního požárního dozoru.
Evaluation of the building fire safety of the selected subjects in South Bohemia at the beginning and during their use
Keywords: požární ochrana; požární bezpečnost stavby; státní požární dozor; kontrola; prevence; fire safety; fire safety of buildings; state fire safety supervision; controls; prevention