Problematika prevence dekubitů na anesteziologicko resuscitačním oddělení - Bláhová, Vanda (Jihočeská univerzita, 2019)
Problematika dekubitů je spojena s omezeným pohybem P/K v lůžku a v dnešní době je velice známá. Vzhledem k stále většímu přežívání P/K v kritických stavech je prevence dekubitů aktuálním tématem na národní úrovni. Přesto statistické informace výskyt dekubitů připouštějí. Vznik dekubitů je rychle se rozvíjející ošetřovatelský problém. Je důležité si tento problém uvědomovat a od počátku omezené hybnosti P/K v lůžku se věnovat jeho prevenci. Teoretická část diplomové práce je rozdělena na tři oblasti. První oblast popisuje kvalitu ošetřovatelské péče obecně. Druhá oblast je zaměřena přímo na dekubity. Poslední oblast teoretické části doplňuje kapitola, která je věnována konkrétní problematice prevence dekubitů na ARO. Pro tuto diplomovou práci byly stanoveny dva cíle: 1. Zmapovat role sester (zdravotnického záchranáře) v problematice prevence dekubitů na ARO. 2. Zmapovat faktory ovlivňující vznik dekubitů na ARO. Pro splnění cílů byly položeny čtyři výzkumné otázky: 1. Jakou roli hraje sestra (zdravotnický záchranář) v problematice prevence dekubitů na ARO? 2. Jaké faktory ovlivňují vznik dekubitů na ARO? 3. Jaké informace sestrám (zdravotnickým záchranářům) pracujícím na ARO chybí? 4. Jaké mají sestry (zdravotničtí záchranáři) pracující na ARO problémy v prevenci dekubitů? Empirická část této práce je zpracována kvalitativní metodou formou polostrukturovaného rozhovoru a zúčastněného pozorování. Na základně zjištěných dat byl výzkum rozšířen o kapitolu "Výskyt dekubitů", kde byla zpracována a popsána data získaná od vrchních sester jednotlivých pracovišť pro ucelení výzkumného šetření. Provedením a zpracováním výzkumného šetření byly zodpovězeny všechny čtyři výzkumné otázky. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá řada rolí, které sestry a zdravotničtí záchranáři zastávají. Jedná se o role zajištění prevence dekubitů jako takové, odhalení prvního stupně dekubitu, hlášení nežádoucí události, ošetřovatelská péče o již vzniklý dekubit a prevence komplikací. Dále jsou zde popsány vnitřní a vnější faktory ovlivňující vznik dekubitů. Informovanost sester a zdravotnických záchranářů v problematice prevence dekubitů, zájem o danou problematiku, kde jsou výsledky překvapující v negativním smyslu, kdy dvě třetiny dotazovaných projevily nezájem. Bylo zjištěno, že dotazovaným chybí základní informace, jako jsou klasifikace dekubitů, informace o moderních preventivních materiálech a o hojení a léčbě dekubitů. Dále byly zjištěny problémy v prevenci dekubitů vycházející ze dvou stran, a to ze strany managementu a ze strany ošetřovatelské péče. Na základě zjištěných okolností v rámci výzkumného šetření byly požádány hlavní sestry jednotlivých pracovišť s námětem na uskutečnění semináře pro sestry a zdravotnické záchranáře pracující na ARO na téma: Problematika prevence dekubitů na ARO.
The Problems with the Prevention of Pressure ulcers at an Anaesthesiology and Resuscitation Department
Keywords: Dekubit; ošetřovatelská péče; prevence; anesteziologicko resuscitační oddělení; Pressure ulcer; nursing care; prevention; anaesthesiology and resuscitation department.