Demografický vývoj venkovských oblastí Jižních Čech - Zánová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je zhodnocení demografického vývoje jihočeského venkova od roku 1989. Základní složky demografické reprodukce budou podrobně analyzovány ve zvolené řádovostní úrovni v rámci širších souvislostí sociálně ? ekonomického vývoje. Součástí práce je i využití prostorových analýz v prostředí GIS. Provedená analýza by měla posloužit k prognózám demografického vývoje českého venkova v budoucnu a eventuálně návrhům opatření na jeho zlepšení. Vzhledem ke zvyšujícím se tlakům na rozvoj venkovských oblastí, na něž je zaměřena většina strategických dokumentů na místní, regionální i nadnárodní úrovni, je evidentní možný potenciál těchto oblastí z hlediska budoucího vývoje počtu obyvatelstva.
Demographic development of the South Bohemian country
Keywords: demografie; demografické jevy a procesy; venkov; venkovská oblast; geografické informační systémy; demography; demographic phenomena and processes; countryside; rural area; geographic information systems