Faktory ovlivňující informovanost veřejnosti o antibiotikách - Tunková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Odpovídající znalosti užívání antibiotik jsou jedním z hlavních předpokladů pro zabránění šíření antibiotické rezistence, která se stala hrozbou veřejného zdraví dnešního světa. Cílem práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření (n=799) posoudit vliv pohlaví, vzdělání a oboru (potravinářství, zemědělství či zdravotnictví) na informovanost o antibiotikách a antibiotické rezistenci a dále porovnat spotřebu antibiotik (definovaná denní dávka na 1000 obyvatel a rok, DDD) v 16 státech Evropy za sledované období. Bylo zjištěno, že ženy mají větší znalosti o účincích antibiotik než muži (p <0,0010). Byl prokázán statisticky významný vliv úrovně vzdělání a příslušného oboru na vědomosti týkající se antibiotické rezistence (p <0,0010). Nejvyšší průměrná spotřeba antibiotik (21,97 DDD) byla zjištěna v jižní Evropě, naopak nejnižší spotřebu antibiotik měly severské země (15,62 DDD).
Factors influencing public awareness of antibiotics
Keywords: antibiotika; antibiotická rezistence; bakteriální infekce; spotřeba antibiotik; antibiotics; antibiotic resistance; bacterial infections; antibiotic consumption