Vývoj česko-španělských obchodních vztahů ve 20. století - Janušíková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na historický vývoj vzájemné spolupráce Československa, resp. České republiky a Španělského království v průběhu dvacátého století. Vzájemné vztahy obou států jsou analyzovány jak z pohledu ekonomického, tak i politického, neboť hospodářský vývoj obou zemí byl vždy úzce spjat s politickou situací v dané zemi. V práci jsou zmiňovány zejména historické mezníky, které ovlivňovaly vývoj obou zemí v průběhu dvacátého století. Zároveň jsou však akcentovány historické souvislosti, které ovlivnily hospodářský, politický, společenský i kulturní rozvoj obou zemí současně. Bakalářská práce je rozdělena do čtyř historických období, a to na epochu mezi dvěma válkami, na dobu druhé světové války, období po druhé světové válce do roku 1989. Závěrečná kapitola shrnuje změny, ke kterým došlo v Československu po sametové revoluci a které měly nejvýraznější vliv na rozvoj česko-španělských vztahů z pohledu historického.
The Development of the Czech-Spanish Business Relations in the 20th Century