Politické tendence ve vybrané romantické poezii - Rillich, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá analýzou vybrané anglické romantické poezie z hlediska politických postojů autorů. V práci jsou rozebrána a zasazena do kontextu dobových politických událostí díla více básníků tohoto období. Hlavními tématy jsou politická pravice a levice, konflikt monarchismu a republikánství a kritika institucionalizovaného náboženství tak, jak jsou nazírány romantickými básníky. V případech, kdy se stejnou otázkou zabývá více autorů, jsou jejich přístupy porovnány.
Political Tendencies in Selected Romantic Poetry
Keywords: Romantismus; poezie; politika; anarchismus; náboženství; ateismus; revoluce; Británie; Francie; Amerika; Wordsworth; Coleridge; Southey; Byron; Shelley; Keats; Romanticism; poetry; politics; anarchism; religion; atheism; revolution; Britain; France; America; Wordsworth; Coleridge; Southey; Byron; Shelley; Keats