Crohnova choroba u dospívajících a mladých dospělých - Stehlíková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Crohnova choroba u dospívajících a mladých dospělých Crohnova choroba je onemocnění napadající trávicí systém. Lidé s tímto onemocnění trpí převážně zažívacími obtížemi, které se poté mohou odrážet na psychickém stavu a v sociálním prostředí jedince. V této době onemocnění není vyléčitelné. Léčba může pouze tišit projevy nemoci, proto vnímání a vyrovnání se s tímto chronickým onemocněním může být pro nemocného obtížné. Cíle práce V bakalářské práci jsme se zabývali Crohnovou chorobou u dospívajících a mladých dospělých. Konkrétně jsme si zvolili následující tři cíle. Pokusili jsme se zjistit, jakým způsobem je ovlivněna kvalita života dospívajícího a mladého dospělého v souvislosti s Crohnovou chorobou, jak jsou narušeny jeho potřeby a jakou úlohu sehrává sestra při uspokojování jeho potřeb. Ke zjištění těchto cílů jsme položili tyto výzkumné otázky: Jakým způsobem ovlivňuje Crohnova choroba kvalitu života dospívajících a mladých dospělých trpících Crohnovou chorobou? Jak jsou Crohnovou chorobou změněny potřeby dospívajících a mladých dospělých? Jaká je úloha sestry v uspokojování potřeb u dospívajících a mladých dospělých trpících Crohnovou chorobou? Použité metody Výzkumné šetření proběhlo kvalitativně, metodou dotazování, technikou hloubkového rozhovoru s jedenácti respondenty. Výzkumný soubor představovali dospívající a mladí dospělí trpící Crohnovou chorobou. Rozhovory s respondenty byly uskutečněny osobně i rozhovorem umožněným prostřednictvím sociální sítě. Odpovědi byly okamžitě zapisovány. Výsledky Rozhovory byly analyzovány otevřeným kódováním, metodou papír a tužka. Z analýzy dat nám pak vyplynuly tři kategorie: Kvalita života dospívajícího a mladého dospělého v souvislosti s Crohnovou chorobou, Potřeby nemocného s Crohnovou chorobou a Úloha sestry u pacienta s Crohnovou chorobou. Tyto kategorie se pak rozdělily do podkategorií konkretizující danou problematiku kategorie. Závěr Z analyzovaných rozhovorů vyplynulo, že Crohnova choroba z velké části negativně, ale v některých případech i pozitivně, zasahuje kvalitu života dospívajících a mladých dospělých. Choroba se dotkla somatické, psychické i sociální stránky člověka, ačkoli také vyplynulo, že záleží velmi na jedinci, jaký přístup k nemoci zvolí a jak se s nemocí vyrovná. Vznikly nám prakticky dva protipóly vnímání nemoci. Několik respondentů s onemocněním žije plnohodnotný život a někteří se s nemocí stále nemohou vyrovnat. Samozřejmě také velmi záviselo na komplikacích, které s onemocněním souvisely a ne u každého se projevily. Z nejvíce narušených potřeb respondenti zaznamenaly především potřebu vyprazdňování a potřebu výživy, které byly pro všechny respondenty společné. Nicméně přibližně polovina respondentů také poukázala na narušení psychických a sociálních potřeb, které byly v souvislosti s Crohnovou chorobou, zvláště v některých případech, kritické. Z pohledu pacienta na ošetřující sestru vyplynuly některé standardní ošetřovatelské výkony, ale především důraz na individuální přístup k pacientovi, který vyvyšoval nad veškerou ostatní ošetřovatelskou péčí.
Teenagers and young adults suffering from Crohn´s disease
Keywords: Crohnova choroba; dospívající; mladý dospělý; sestra; kvalita života; Crohns disease; adolescents; young adults; nurse; quality of life