ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL JAKO PREVENCE CIVILIZAČNÍCH CHOROB - Tichá, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou zdravého životního stylu v souvislosti s prevencí civilizačních chorob. V teoretické části jsou stručně popsány nejvýznamnější faktory životního stylu, které mají vliv na lidské zdraví. Dále je zde zmíněna prevence a také některé civilizační choroby, se kterými se nejčastěji setkáváme.Zdravý životní styl představuje soubor zvyklostí a chování, který podle současných vědeckých poznatků podporuje zdraví. Můžeme si jej představit například jako styl, v němž většina složek, ze kterých se skládá, má pozitivní orientaci a kde fyzická aktivita, racionální výživa, nekuřáctví, střídmé pití alkoholu a dobré mezilidské vztahy jsou na prvním místě.Cílem této práce je zmapování životní stylu a následné porovnání výsledků ve skupině žen a mužů a porovnání životního stylu u osob žijících ve městě a na venkově. Výzkumný soubor tvořily osoby žijící v okrese Jindřichův Hradec, ve věku 41-55 let. První hypotéza - V rámci dodržování zdravého životního stylu se u mužů bude častěji objevovat negativní faktor kouření - byla potvrzena. Ve svém výzkumu jsem zjistila, že ve zkoumaném vzorku populace osob žijících v okrese Jindřichův Hradec pravidelně kouří 37,1 % mužů a 22,2 % žen, což koresponduje s výsledky studie HELEN, na nichž byla tato hypotéza postavena. Druhá hypotéza - Ženy budou hodnotit svůj zdravotní stav jako horší - nebyla potvrzena. Otázka zjišťující subjektivní pocit zdraví měla ověřit, zda platí zjištění Celopopulační studie o zdravotním stavu a životním stylu obyvatel České republiky. Zdravotní stav hodnotilo kladně celkem 43,6 % žen a 35,4 % mužů, záporně 14,6 % žen a 29,1 % mužů. Třetí hypotéza - Lidé žijící ve městě na sobě budou ve srovnání s obyvateli venkova častěji pociťovat stres - byla potvrzena. Na otázku ''Trpíte stresem?'' odpovědělo kladně celkem 90,4 % osob žijících ve městě a 77 % osob žijících na venkově.
HEALTHY LIFESTYLE AS A PREVENTION OF CIVILIZATION DISEASES
Keywords: Civilizační choroby; prevence; zdravý životní styl; Civilization diseases; prevention; helthy lifestyle