Pohybový režim a cirkadiánní typologie městských dětí mladšího školního věku v Plzni. - Hrabovská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této bakalářské práce je analýza pohybového a cirkadiánního režimu u dětí mladšího školního věku na ZŠ v Plzni. Cílem teoretické části práce bude na základě odborné literatury vymezit základní pojmy, jako je charakteristika dítěte mladšího školního věku, režim dne, životní styl ve městě a signifikantní význam pohybového režimu v této věkové kategorii. Ve výzkumném šetření aplikuji ?Dotazník životních rytmů a spánkového režimu u dětí ve věku 9 ? 15 let" (KREJČÍ, HARADA, 2010) a ?časový snímek dne? (BÁRTOVÁ, MUŢÍK, 2010) zachycující průběh, obsah a intenzitu pohybových aktivit ve všedním a víkendovém dni. Výhodou metody dotazníků je shromáždění velkého množství dat, které poskytují dostatek informací o hygieně cirkadiánních rytmů, spánkového režimu, výživě, pohybu, atd. Výzkumný soubor byl tvořen padesáti dětmi ze základní školy v Plzni ve věkovém rozmezí 9-11 let, a to v poměru 25 dívek a 25 chlapců. Jedná se o zdravé děti bez zdravotních omezení k pohybovým aktivitám. Výsledky této práce by měly vést ke zvýšení pozornosti odborníků, rodičů a široké veřejnosti. Zdravé stravovací návyky a dostatek pohybových aktivit jsou v této postmoderní uspěchané době opomíjeny a jsou řešeny spíše jejich důsledky nezdravého životního stylu. V závěru práce vyhodnotím díky získaným informacím strukturu denních a pohybových činností u městských dětí mladšího školního věku. Na základě zjištěných výsledků odvodím obecné doporučení pro pedagogickou praxi.
Exercise regime and cirkadian typology of urban younger school-aged children in the city of Pilsen.
Keywords: mladší školní věk; cirkadiánní typologie; biorytmus; spánková hygiena; fyzická aktivita; podpora zdraví; younger school-aged children; cirkadian typology; biorhythm; sleep hygiene; physical activity; health support